NEKROLOG – profesor RNDr. Emil Paleček, DrSc.

30. 10. 2018

V noci na úterý zemřel náš kolega profesor RNDr. Emil Paleček, DrSc. ve věku 88 let (1930–2018). Byl významným českým biochemikem a zakladatelem oboru elektrochemie nukleových kyselin. Od roku 1955 pracoval na Biofyzikálním ústavu AV ČR. Je autorem více než tří set vědeckých prací, je jedním z nejcitovanějších českých vědců. Přednášel na Masarykově univerzitě a spolupracoval s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně. Vychoval desítky studentů, z nichž mnozí se stali významnými vědci. Byl zakládajícím členem Učené společnosti ČR. Během svého života získal řadu prestižních ocenění, z nichž nejvýznamnější je Česká hlava, kterou obdržel v roce 2014, a cena Neuron, v roce 2017.

Objevy profesora Palečka vešly do učebnic biochemie a molekulární biologie. Jeho světově uznávaná metoda elektrochemické analýzy nukleových kyselin je mnohem rychlejší a levnější než ostatní metody a umožní vývoj miniaturních analyzátorů DNA s novým typem čipů.  Zkoumal také proteiny související se vznikem nádorových onemocnění.

Jeho zápal pro vědu byl obdivuhodný. Jeho nejoblíbenějším pracovním dnem byla sobota, kdy měl na práci v ústavu největší klid. Pracoval až do konce svého života.

Bude nám chybět jeho inteligentní humor i laskavý úsměv, kterým obdařoval kolegy, při svých kondičních procházkách po areálu ústavu. Jeho pracovitost, cílevědomost až paličatost, odvaha, ale i pokora, díky nimž tolik dokázal, pak může být inspirací pro ostatní.